Поморие

Поморие

На 20 км. от Бургас
сияеше едно градче пред нас,
едно градче със себе си заето
Поморие се казваше градчето…

На полуостров, вдаден в морето, се намира”целувката на морето и земята”– град ПОМОРИЕ.

Древното Анхиало се изправя пред нас с нов облик,но със същата слава.

Градът на бялото злато- солта! Градът на „Море от вино”! Градът надживял вековете!

За славната история на Поморие,за модерното му съвремие,за притегателната му сила като център -туристически и оздравителен,  можете да разберете и сами!     Заслушайте се в песента на птиците!

Курортът ПОМОРИЕ е отлично разположен на Черноморското ни крайбрежие – само на 8км. от летище Бургас,на 20 км.от град Бургас и на 18км. от туристически комплекс „СЛЪНЧЕВ БРЯГ”.

Изразителното местоположение на г.Поморие е ландшафтен  мотив не само за Бургаският залив,но и един от акцентите по целия Черноморски бряг,който предлага благоприятни природни,климатични и балнеоложки дадености за развитие и съчетаване на морския рекреативен туризъм със специализираните обиколни и маршрутно – познавателни пътувания.Отличават го силно изявената обвързаност на застрояване и природни дадености,особенно в стария град.

Плажната ивица се слива с улица „Крайбрежна”.Три звездният хотел „Поморие” и летния театър са построени на крайморските скали и са надвесени над морето,крайбрежната алея е по линията на морският прибой.Морето участвува визуално в пешеходната зона и постройките по булевард „Яворов”.Влиянието на морето определя климатичните условия на курорта.Те се характеризират с топла и мека зима,продължителна есен,благоприятна за морски отдих и лято с не много висока средна температура,което позволява по- дълъг престой на туристите на плажа. Летните горещини се понасят по-леко,отколкото във вътрешността на страната,поради редуващите се движения на морският бриз от морето към сушата и обратно,които ритмично освежават въздуха.

Относителната влажност в Поморие е 79%. При Поморийското езеро тя добре се съчетава с мекият климат и е изключително условие за развитие на медицинският туризъм.В санаторно-курортният комплекс целогодишно възстановяват здравето си хиляди гости от страната и чужбина,ползвайки лечебните свойства на прочутата поморийска кал,а градът отдавна се е превърнал в предпочитан оздравителен център.

Температурата на морската вода е умерена.Средната температура от май до септември е около 21 градуса.Водата е приятна за къпане до месец октомври,което дава възможност за удължаване на туристическият сезон.Изобилието на селско стопанска продукция,многото гроздови масиви с които Поморие се слави извън границите на България,задоволява нуждите на почиващите,но и гарантира възможностите за алтернативни туристически услуги.

Плажната ивица е покрита с фин черен пясък, поради богатото съдържание на желязо,манган,алуминий и магнезий. Той силно поглъща слънчевите лъчи и се нагрява значително бързо.Слънчевото греене е най- силно през юни и юли.Средногодишно ясните дни са 89 а мъгливите дни са само 19.Валежите през лятото са оскъдни.Есента е относително най-дъждовният сезон от годината.

Разчитайки на тези природни дадености,Поморие все по-вече се оформя като модерен курортен център.Обновяването на курортно-туристическата инфраструктура на града,изграждането на нови ,кокетни къщи и заведения за хранене дава самочувствие на жителите му и увереност,че туризмът и занапред ще бъде най-развиваният отрасъл за поморийци.

ВАЛЕНА  ТУРС

MOV04785
Почивка в ПомориеХотели в Поморие

Comments are closed.